АКТИВНОСТИ ЦЕНТРА ЗА ПРЕВЕНТИВНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСЛУГЕ ДОМА ЗДРАВЉА "ДР САВА СТАНОЈЕВИЋ" У ТРСТЕНИКУ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА
14. новембар 2009.год.

db1 (26K) db2 (24K) db3 (26K) db4 (26K)

Мобилна јединица Центра за превентивне здравствене услуге Дома здравља коју су чинили: специјалисти интерне и социјалне медицине (Др Жаклина Ристић и Прим. др Весна Крстић), Др Катарина Урошевић, доктор меди-цине, патронажне сестре (Драгица Коматовић и Светлана Јевтић, ВМС-е ; Весна Николић, МС) и главна медицинска сестра Службе за специја-листичко-консултативну делатност, Снежана Милошевић, уз подршку представнице Друштва за борбу против шећерне болести, г-ђе Наде Обрадовић, реализовала је акцију у заједници мерења шећера у крви и крвног притиска грађанима посвећену Светском дану борбе против дијабетеса у петак ,13. новембра 2009.год. у термину од 12 до 14 часова.
Акција је реализована у Центру за превентивне здравствене услуге Дома здравља, где је опремљен промотивно-пропагандни штанд који су чинили: тематски постер-пано, апарати за мерење шећера у крви и крвног притиска, штампани пропагандни материјал посебно креи-ран за ову прилику (лифлети), здрава храна - јабуке и вода, као алтернатива неправилној исхрани. Акција је имала за циљ скретање пажње јавности на дијабетес као глобални јавно-здравствени проблем чији директни и индиректни трошкови лечења расту брже него светска популација, а највећи удео припада лечењу компликација,које се могу превенирати.
Акција је промовисана претходног дана преко РТВ-а Трстеник и Логос, што је допринело добром одзиву грађана. У акцији мерења шећера у крви и крвног притиска учествовало је 58 грађана. Подељено је 120 лифлета, а активним учесницима у акцији и изложена здрава храна. Медицинске сестре су мериле шећер у крви и крвни притисак на два пункта, а докторке су саветовале грађане о неопходности редовне контроле шећера у крви и промовисале усвајања здравих стилова живота (правилна исхрана, редовна физичка активност, борба против гојазности, избегавање и контрола стреса) у циљу спречавања појаве типа 2 дијабетеса као и потреби редовне контроле шећера у крви особа са повећаним ризиком за оболевање од типа 2 дијабетеса, или већ оболелих. Поред редовне контроле шећера у крви, оболели од типа 2 дијабетеса би требало да узимају прописану терапију, да буду физички активни и прилагоде своје навике у исхрани у циљу спречавања или одлагања настанка озбиљних компликација дијабетеса.
Несебичну подршку медицинском особљу, својим активним учешћем, у циљу промоције акције, дала је г-ђа Нада Обрадовић.
Медијски партнер и промотер ове акције у заједници била је РТВ Трстеник у оквиру својих информативних и специјалних емисија.
Важност контроле дијабетеса (jpg) /Десни клик мишем па одаберите Save link as..
Зашто је HbA1c важан (jpg) /Десни клик мишем па одаберите Save link as..