АКТИВНОСТИ ЦЕНТРА ЗА ПРЕВЕНТИВНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСЛУГЕ ДОМА ЗДРАВЉА "ДР САВА СТАНОЈЕВИЋ" У ТРСТЕНИКУ

Oбележена слава Свети Врачи

14.11.2023. године у нашој установи традиционално је обележена слава Свети Врачи, Козма и Дамјан, крсна слава лекара. Чин сечења славског колача увеличао је својим присуством свештеник Мирољуб, као и годинама уназад. Колачар ове године била је Др Биљана Прокић, која је колачарство предала Др Мирославу Павловићу. Организатори славе ове године били су лекари и стоматолози чланови Српског Лекарског Друштва Подружнице Трстеник. Докторска слава се слави у нашој установи од 2008. године на иницијативу тадашњег председника СЛД подружнице Трстеник Др Жаклине Ристић која је била и први колачар.

70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља

Светски дан борбе против шећерне болести

Наша установе је и ове године заједно са Удружењем за борбу против шећерне болести општине Трстеник, Црвеним крстом Трстеник и Центром за самостални живот особа са инвалидитетом, обележила 14. новембар светски дан борбе против шећерне болести. Акција бесплатног мерења шећера у крви и крвног притиска реализована је у ликовном салону Дома културе Трстеник. Као и претходних година, одзив становништва општине Трстеник је био на завидном нивоу.

70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља

Редовна Скупштина СЛД

Дана 18.10.2023. године са почетком у 13 часова, одржана је редовна Скупштина СЛД Подружнице Трстеник у сали за састанке Дома здравља Трстеник.
Од укупног број чланова Подружнице СЛД Трстеник која тренутно броји 41 члана, присуствовало је 28 чланова.
Том приликом једногласно је усвојен нови Правилник о раду Подружнице СЛД Трстеник.

vm

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ОДРАСЛИХ

Дана 21. и 22. октобра 2023. године (субота и недеља) у периоду од 8 до 16 часова у згради специјалистичких служби Дома здравља обавиће се рана дијагностика болести штитне жлезде за грађане који се не лече од болести штитне жлезде.
Лабораториске анализе крви: хормони штитне жлезде, TSH, FT4, antiTG (antitireoglobulinska antitela).

vm

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ

Дана 15. октобра 2023. године (недеља) у периоду од 8 до 16 часова у Служби гинекологије Дома здравља обавиће се ултразвучни прегледи дојке за жене старије од 40 година.

У исто време у просторијама за лабораторијску дијагностику у згради специјалних служби обавиће се ПСА анализа тумор маркера за рано откривање карцинома простате код мушкараца.

vm

Светски дан срца

Годинама уназад сваког 29.септембра обележава се Светски дан срца. Ове године у просторијама Црвеног крста Дом здравља је уз помоћ Удружења за борбу против шећерне болести и Црвеног крста Трстеник организовао акцију мерења шећера у крви, мерења притиска, телесне тежине и висине. Присутнима је одржала адекватно предавање Др Жаклина Ристић, спец. интерне медицине. Као и сваке године одазив грађана је био велики и ова акција је успешно спроведена.

Светски дан срца Светски дан срца Светски дан срца

СРПСКО ЛЕКАРСКО ДРУШТВО
ПОДРУЖНИЦА ТРСТЕНИК

Дана 19.09.2023. године са почетком у 1330 часова одржана је ванредна седница Српског лекарског друштва подружнице Трстеник. Од укупног броја чланова који броји 40 лекара, присуствовало је 23 члана. Присутни чланови су једногласном одлуком изабрали чланове председништва: Др Светлана Смиљковић, Др Мирјана Плавшић-Чеперковић, Др Ивана Мијајловић, Др Маријана Спасојевић, Др Миљана Стаменић-Милошевић, Др Маријана Стефановић, Др Зоран Пиперац. Председништво подружнице је изабрало своје представнике: председник (делегат) Др Ивана Мијајловић, подпредседник Др Светлана Смиљковић, секретар Др Маријана Стефановић.
СЛД са централом у Београду је најстарије удружење лекара и стоматолога Србије и као такво постоји од 22. априла 1872. године.

Пре и после

Реновиран пријемни део Службе
за лабораторијску дијагностику

Захваљујући средствима локалне самоуправе у износу од 520.000 динара, потпуно је реновиран пријемни део Службе за лабораторијску дијагностику као и просторије за анализу урина.

У склопу радова урађена је комплетна реконструкција просторија (керамички радови, водоводна и канализациона мрежа), адаптација старог и израда новог намештаја за потребе ове службе.

Пре и после Пре и после Пре и после Пре и после

70 година постојања

Дана 24.04.2023. године облежено је 70 година постојања Дома здравља „Др Сава Станојевић“ у Трстенику. Тим поводом је у 11 часова откривена биста Др Сави Станојевићу испред управне зграде Дома здравља. Откривању бисте присуствовала је председница Општине Трстеник Милена Турк, директорка Дома здравља Др Жаклина Ристић и запослени наше установе. Од 12 часова у сали Дома културе одржана је свечана академија. Том приликом приказан је документарни филм о историјату наше установе, као и о раду свих служби Дома здравља. Присутнима се обратила директорка установе, председница Општине као и помоћник министарке здравља Др Горан Стаменковић уз пригодан културно-уметнички програм. Поводом јубилеја, директорка Дома здравља, уручила је захвалнице Министарству здравља, РФЗО филијали Крушевац, локалној самоуправи и великом броју заслужних организација као и пензионерима наше установе.

70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља 70 година постојања Дома здравља
Докторска слава Свети Козма и Дамјан – Врачеви
14.11.2022.

Наша установа је, као и годинама уназад, обележила докторску славу, Св. Козма и Дамјан – Врачеви, свечано, сечењем славског колача уз присуство трстеничког пароха, председнице општине и великог броја радника Дома здравља.

Свети Врачи Свети Врачи Свети Врачи Свети Врачи
Светски дан борбе против шећерне болести
14.11.2022.

Дом здравља, Удружење дијабетичара Општине Трстеник и ОО Црвеног крста Трстеник су у ликовном салону Народног универзитета акцијом мерења шећера у крви и крвног притиска обележили Светски дан борбе против шећерне болести. Учешће у овој акцији, која је трајала од 8 до 12 часова, узело је 110 грађана Општине Трстеник.

Светски дан борбе против шећерне болести Светски дан борбе против шећерне болести Светски дан борбе против шећерне болести Светски дан борбе против шећерне болести
Донација Републике Пољске
15.07.2022.

Директорка ДЗ Трстеник Др Жаклина Ристић и заменица амбасадора Републике Пољске у Србији Ана Перл, потписале су уговор о реализацији пројекта донације у вредности око 1.500.000 динара за куповину четвороћелијске купке за службу физикалне медицине. Добијени апарат ће умногоме побољшати рехабилитацију грађана Општине Трстеник.

Ана Перл Ана Перл
Међународни дан медицинских сестара и техничара
12.05.2022.

У нашој установи је пригодном свечаношћу обележен Међународни дан медицинских сестара и техничара. Скупу су се поред директорке Дома здравља Др Жаклине Ристић, обратиле главна сестра Дома здравља ВМС Биљана Агатоновић као и председница Удружења здравствених радника општине Трстеник МС Весна Павловић.

дан медицинских сестара и техничара дан медицинских сестара и техничара дан медицинских сестара и техничара дан медицинских сестара и техничара дан медицинских сестара и техничара
НОВА СТОЛАРИЈА
28.4.2022.

У Служби за здравствену заштиту жена наше установе у току су радови на замени столарије у циљу побољшања енергетске ефикасности. Захваљујући средствима локалне самоуправе у износу од 1.500.000 динара побољшаће се услови за рад наших здравствених радника као и здравствена заштита наших цењених пацијенткиња. Радове је обишла председница Општине Трстеник г-ђа Милена Турк, Директорка наше установе Др Жаклина Ристић уз присуство начелнице службе Др Драгице Гочанин – Пејчић.

Столарија Столарија Столарија Столарија Столарија Столарија

ПРОТЕСТ - 5 МИНУТА ТИШИНЕ
15.1.2016.

На иницијативу директорке Дома здравља и Синдиката "Независност" - Дом здравља "Др Сава Станојевић" Трстеник у петак, 15.01.2016.године спроводи протест у знак солидарности са колегама из Шапца а поводом зверског убиства медицинске сестре у Дому здавља од стране пацијента.
Протест се спроводи под називом "5 минута тишине" - Право на достојанствен живот и рад здравствених радника а у њему учествују сви радници Дома здравља "Др Сава Станојевић" Трстеник.

СВЕТСКИ ДАН СРЦА
29.9.2015.

У просторијам Дома здравља „Др Сава Станојевић“ Трстеник ,29.09.2015. године, у периоду од 08-12 часова обележен је Светски дан срца, у организацији Превентивног центра наше установе и Удружења за борбу против шећерне болести.
Акција је обухватала мерење крвног притиска и гликемије уз консултацију Др Весне Крстић из превентивног центра, Виолете Ђекић, председника Удружења дијабетичара Трстеник као и МС Весне Ганић-Обрадовић.
Одазив је био одличан, око 70-ак грађана Општине Трстеник је присуствовало акцији.
Обележавање Светског дана срца медијски је испратила РТВ Трстеник а Др Жаклина Ристић, интерниста наше установе, скренула је пажњу на факторе ризика за појаву и погоршање кардиоваскуларне болести код наших грађана.

sdk

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
17.11.2014

У нашој установи, у организацији „Удружења за борбу против шећерне болести“ и Дома здравља Др Сава Станојевић - Трстеник, одржана је акција којом је обележен Светски дан борбе против шећерне болести.
У сали за предавања наше установе, од 12-15 часова мерена је гликемија у крви а затим су Др Драгана Поповић - ендокринолог Клиничког центра Србије Београд и Др Жаклина Ристић, интерниста Дома здравља Трстеник, одржале предавање на тему лечења и исхране оболелих од дијабетеса. Акцији се одазвао велики број грађана наше Општине.

sdk

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА
31. мај 2014. године

Мобилна јединица Центра за превентивне здравствене услуге Дома здравља коју je чинила, специјалиста социјалне медицине, прим. др Весна Крстић, у сарадњи са Општинском организацијом Црвеног крста Трстеник ( ООЦКТс ) реализовала је Акцију у заједници.
посвећену обележавању Светског дана без дуванског дима, у петак, 30. маја 2014.год. од 13 до 14 часова. Акција је реализована испред Гимназије где је опремљен промотивно- пропагандни штанд који су чинили: тематски постер-пано, корпа за смеће - гутач цигарета, црвене јабуке - симбол здраве исхране и лифлети на тему: „ Дувански дим је серијски убица “.
Акција је имала за циљ истицање значаја употребе дувана као водећег јавноздравственог проблема у свету, истичући здравствене ризике повезане са коришћењем дувана и залажући се за примену делотворних мера за смањење употребе дувана, због чега је тема овогодишњег Светског дана без дуванског дима: „Повећање пореза на дуван”. Истраживања показују да су већи порези посебно ефикасни у смањењу употребе дувана међу групама са нижим приходима и у спречавању младих да почну да пуше. У Акцији је учествовало око 50 ученика Гимназије и пролазника.
Прим. др Весна Крстић је истакла да је најефективнији приступ у контроли ширења употребе дувана преко мера које директно смањују потражању за њим. Многе мере су ефективне као што су забрана рекламирања и забрана пушења на јавим местима, али мера која има највећи потенцијал и мера која је најефективнија опција за владе је повећање цена кроз повећање такси што показују докази из различитих земаља. Високе цене подстичу одвикавање од пушења и превенирају почетак и истоивремено смањују број оних који се након одвкавања поново почињу да пуше. У просеку, очекује се да повећање цена паковања цигарета за 10% смањи потражњу за цигаретама за 4% у земљама са виским приходом и 8% у земљама средњег и нисоког прихода,.На повећање цена очекивано су осетљивији сиромашнији грађани и деца и адолесценти. Порези на дуван су најисплативији начин да се смањи употреба дувана, нарочито међу младима и сиромашнима.
Специфични циљеви кампање у 2014. години су:
• Повећање пореза на дуван од стране владе, до нивоа који смањује потрошњу дувана;
• Подстицај влади од стране појединаца и организација цивилних друштва да повећа порезе на дуван до нивоа који смањује његову потрошњу .

Активисти ООЦКТс су делили лифлете и јабуке у замену за бачену цигарету у корпу за смеће учесницима кампање.
Медијски партнер и промотер ове Акције у заједници била је РТВ Трстеник у оквиру својих информативних емисија.

sdk

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА СЕЋАЊА
НА ПРЕМИНУЛЕ ОД СИДЕ
18. мај 2014.

Мобилна јединица Центра за превентивне здравствене услуге Дома здравља коју је чинила специјалиста социјалне медицине, прим. др Весна Крстић, у сарадњи са Општинском организацијом Црвеног крста Трстеник ( ООЦКТс ) реализовала је Акцију у заједници посвећену обележавању Светског дана сећања на преминуле од СИДЕ, у уторак , 20. маја 2014.год. од 13 до 14 часова. Акција је реализована испред Гимназије „ Вук Караџић “ где је опремљен промотивно- пропагандни штанд који су чинили: тематски постер-пано, кондоми и лифлети ЈАЗАСА посвећени ХИВ/АИДС-у. Дан сећања на преминуле од СИДЕ обележавао се ове године под слоганом "Да не одустанемо!"
Акција је имала за циљ промовисање глобалне солидарности и заједничких акција у области ХИВ инфекције и АИДС-а, са акцентом на спровођењу акција које су усмерене ка подизању свести и едукацији јавности, пре свега младих, о значају саветовања и тестирања на ХИВ као превенцији, али уједно и указивање на важност да се ХИВ открије на време. У Акцији је учествовало око 60 ученика Гимназије и Машинско-техничке школе.
Прим. др Весна Крстић је истакла да данас,када у свету више од 33 милиона људи живи са ХИВ-ом, циљ ове кампање је, да поред одавања почасти преминулима и едукације становништва о ХИВ и АИДС-у, утиче и на успостављање дијалога у заједници о значају и начинима успешне превенције ХИВ инфекције, лечењу, нези и пружању подршке особама које живе са ХИВ-ом, али и стварању друштвеног окружења без стигматизације и дискриминације, дајући наду новим генерацијама.
Активисти ООЦКТс су делили кондоме и лифлете својим вршњацима, истичући значај употребе кондома у превенцији ХИВ инфекције и других полно преносивих болести, као и спречавању нежељене трудноће.
Медијски партнер и промотер ове Акције у заједници била је РТВ Трстеник у оквиру својих информативних емисија.

sdk

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ
10. мај 2014.

Мобилна јединица Центра за превентивне здравствене услуге Дома здравља коју су чинили:
специјалиста социјалне медицине, прим. др Весна Крстић и Гражина Петровић, медицинска сестра, реализовала је Акцију у заједници: „ Кретањем до здравља “ у предшколској установи (ПУ) „ Бисери “ , посвећену Међународном дану физичке активности, у петак , 9. маја 2014.год. од 9.45 до 10.30 часова. Акција је реализована у објекту „ Бисери 2 “ ПУ „ Бисери “ где је опремљен промотивно- пропагандни штанд који су чинили: тематски постер-пано и музички уређај који је емитовао пригодну музику за извођење тематских физичких активности деце свих узраста из објеката „ Бисери 2 “ ПУ „ Бисери “.
Акција је имала за циљ скретање пажње јавности на значај и важност редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања. Обележавање Међународног дана физичке активности омогућава подизање свести јавности о предностима физичке активности у превенцији болести.
"Кретањем до здравља" се односи на спровођење умерених физичких активности било које врсте које може да обавља појединац да би унапредио своје здравље.
Поред тога, односи се и на то како појединци, заједнице и нације могу да унапреде своје здравље и благостање кроз здраве стилове живота.
У Акцији је учествовало 120 деце и васпитача. Прим. др Весна Крстић је одржала предавање о значају редовне физичке активности за правилан раст и развој деце и очување и унапређење здравља деце, истичући значај упражњавања свакодневне физичке активности у породици и усвајању редовне физичке активности као обрасца понашања током читавог живота. Прим. др В. Крстић је истакла да редовно вежбање, као што су: ходање, вожња бицикла, плес, не чини само да се осећате добро, већ има значајне предности за здравље: смањује ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и неких врста рака, помаже у контроли телесне масе, а доприноси и добром менталном стању. Учествовање у физичким активностима повећава могућност дружења и ствара осећај припадности заједници.
Активности у сваком животном добу су значајне, али је физичка активност посебно важна за здрав развој деце и младих и може да направи значајну разлику у здравственом стању старијих особа. Физичка неактивност је један од водећих фактора ризика за здравље и процењује се да милион смртних случајева годишње у европском региону СЗО се деси због физичке неактивности.
Медијски партнер и промотер ове Акције у заједници била је РТВ Трстеник у оквиру својих информативних емисија.

sdk
sdk1
sdk2

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА
31. мај 2013.

Мобилна јединица Центра за превентивне здравствене услуге Дома здравља коју су чинили:
специјалиста социјалне медицине, прим. др Весна Крстић и Гражина Петровић, медицинска сестра, у сарадњи са Општинском организацијом Црвеног крста Трстеник ( ООЦКТс ) реализовала је Акцију у заједници посвећену обележавању Светског дана без дуванског дима, у петак, 31. маја 2013.год. од 9.30 до 10.30 часова. Акција је реализована испред Машинско-техничке школе где је опремљен промотивно- пропагандни штанд који су чинили: тематски постер-пано, корпа за смеће - гутач цигарета, црвене јабуке - симбол здраве исхране и лифлети на тему: „ Дувански дим је серијски убица “.
Акција је имала за циљ истицање значаја употребе дувана као водећег јавноздравственог проблема у свету, због чега је тема овогодишњег Светског дана без дуванског дима: „Забрана рекламирања и промоције дувана и спонзорстава од стране дуванске индустрије”. У Акцији је учествовало око 100 ученика Машинско-техничке школе и пролазника.
Прим. др Весна Крстић је истакла да је употреба дувана један од водећих појединачних фактора ризика за развој најчешћих хроничних масовних незаразних обољења (малигне болести, болести срца и крвних судова, хронична опструктивна болест плућа и многе друге). Употреба дувана има негативан утицај на развој и здравље новорођенчади, деце и младих, као и настанак инвалидности, преране смрти и загађења радног и јавног простора и представља један од већих јавноздравствених проблема. Специфични циљеви кампање у 2013. години су:

· Подстицање држава да примене члан 13 Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО и водич за примену члана 13 и да потпуно забране рекламирање и промоцију дуванских производа и спонзорства од стране дуванске индустрије, како би што мање људи започело и наставило да користи дуван
· Подстицање локалних, националних и међународних субјеката да се супротставе покушајима дуванске индустрије да подрива контролу дувана, посебно њене покушаје да избегава примену или стопира потпуну забрану рекламирања и промоције дуванских производа и спонзорства од стране дуванске индустрије.

Активисти ООЦКТс су делили лифлете и јабуке у замену за бачену цигарету у корпу за смеће учесницима кампање.У Акцији се посебно истакао један пролазник, који је, после савета активисте ООЦКТс о штетности пушења, у корпу за смеће - гутача цигарета, убацио паклицу цигарета!
Медијски партнер и промотер ове Акције у заједници била је РТВ Трстеник у оквиру својих информативних емисија.

nosmoking

СВЕТСКI ДАН СЕЋАЊА НА ПРЕМИНУЛЕ ОД СИДЕ
19. мај 2013.

Мобилна јединица Центра за превентивне здравствене услуге Дома здравља коју су чинили:
специјалиста социјалне медицине, прим. др Весна Крстић и Гражина Петровић, медицинска сестра, у сарадњи са Општинском организацијом Црвеног крста Трстеник ( ООЦКТс ) реализовала је Акцију у заједници посвећену обележавању Светског дана сећања на преминуле од СИДЕ, у понедељак , 20. маја 2013.год. од 13 до 14 часова. Акција је реализована испред Гимназије „ Вук Караџић “ где је опремљен промотивно- пропагандни штанд који су чинили: тематски постер-пано, кондоми и лифлети ЈАЗАСА посвећени ХИВ/АИДС-у и психоактивним супстанцама.
Акција је имала за циљ промовисање глобалне солидарности и заједничких акција у области ХИВ инфекције и АИДС-а, са акцентом на промоцији и поштовању људских права.У Акцији је учествовало око 100 ученика Гимназије и Машинско-техничке школе. Прим. др Весна Крстић је истакла да је Сећање на преминуле од AIDS-а (сиде) (International AIDS Candlelight Memorial) једна од најстаријах и највећих мобилизационих кампања која има за циљ подизање свести у вези HIV-а и AIDS-а на глобалном нивоу, а координисана је од стране Глобалног здравственог савета (Global Health Council). У мају месецу 1983. године неколико особа подстакнутих сопственим страхом, болом, гневом, губитком вољених и изолованошћу одлучило је да се прошета улицама Сан Франциска носећи паролу „Боримо се за сопствене животе“. Њима се тада прикључило још 10.000 људи који су лично или преко својих породица и пријатеља били суочени са тада мистериозном, али тешком и смртоносном болешћу.
Овогодишња, 30. кампања на глобалном нивоу посвећена сећању на преминуле од AIDS-а је, као и претходне године, координисана од стране особа које живе са HIV-ом кроз Глобалну мрежу особа које живе са HIV-ом (Global Network of People Living with HIV - GNP+), а обележава се 19. маја у 115 земаља пригодним манифестацијама.
U градовима широм Србије се организују пригодне активности које су усмерене ка промоцији здравих стилова живота и доступних услуга, препознавању и редукцији ризичног понашања, промоцији значаја правовременог тестирања на ХИВ праћеног саветовањем , поштовању људских права, смањењу стигме и дискриминације према особама које живе са ХИВ-ом и према другим вулнерабилним популацијама.
Активисти ООЦКТс су делили кондоме и лифлете својим вршњацима, истичући значај употребе кондома у превенцији ХИВ инфекције и других полно преносивих болести, као и спречавању нежељене трудноће.
Медијски партнер и промотер ове Акције у заједници била је РТВ Трстеник у оквиру својих информативних емисија.

aids

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 23. НЕДЕЉЕ ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА
13-19. мај 2013.

Мобилна јединица Центра за превентивне здравствене услуге Дома здравља коју су чинили: специјалисти: опште стоматологије и социјалне медицине, др Снежана Вукмировић и прим. др Весна Крстић; доктори стоматологије: др Драгана Брашић и др Катарина Попадић; и медицинске сестре: Душица Радовановић и Гражина Петровић, реализовала је Акцију у заједници: „Здрави зуби за здрав живот“ у предшколској установи ( ПУ ) „Бисери“ у оквиру обележавања 23. Недеље здравља уста и зуба ( НЗУЗ ) у понедељак , 13. маја 2013.год. од 9.30. до 11.00 часова.
Акција је реализована у објекту „Бисери 2“ ПУ „Бисери“ у старијим васпитним групама где је опремљен промотивно- пропагандни штанд који су чинили: тематски постер-пано, модел вилица и потребан прибор за прање зуба. Акција је имала за циљ скретање пажње јавности на значај очувања и унапређења оралног здравља као важне компоненте општег здравља.У Акцији је учествовало 40 деце и васпитача.
Др Драгана Брашић је одржала предавање о значају редовне правилне хигијене уста и зуба и правилне исхране за очувања и унапређења оралног здравља.
Прим. др В. Крстић је истакла значај редовне правилне хигијене уста и зуба и правилне исхране као капиталне инвестиције за будућност деце у смислу очувања и унапређења оралног здравља као важне компоненте општег здравља.
Др Снежана Вукмировић је говорила о организованом наградном ликовном и литерарном конкурсу који је Стоматолошка служба Дома здравља расписала за децу предшколског и школског узраста и недовољно ментално развијене особе на тему: „Здрави зуби за здрав живот“ који је трајао до 9. маја 2013.год. Изабрани су најбољи радови на општинском нивоу и прослеђени Заводу за јавно здравље Крушевац, где су деца са територије наше општине, на међуопштинском нивоу, освојила 7 награда.Сви награђени радови у Крушевцу су прослеђени Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и имају шансу да освоје републичке награде.
Др Снежана Вукмировић је гостовала у Јутарњем програму РТВ Трстеник у уторак, 14.маја у 8.15, промовишући циљеве, значај, реализоване и планиране активности у оквиру 23. НЗУЗ. Др Вукмировић је истакла да НЗУЗ треба да интензивира и размену информација између професионалаца у области који се баве различитим аспектима оралног здравља ( од промоције здравља, здравственог васпитања до лечења болести уста и зуба ). Носилац активности током НЗУЗ на територији општине је Стоматолошка служба Дома здравља уз активно учешће приватне стоматолошке праксе.

Мобилна јединица Центра за превентивне здравствене услуге Дома здравља коју су чинили: специјалисти: опште стоматологије и социјалне медицине, др Снежана Вукмировић и прим. др Весна Крстић и медицинска сестра Гражина Петровић, у сарадњи са ПУ „Бисери“ реализовала је Акцију у заједници: „Здрави зуби за здрав живот“ у приватној стоматолошкој ординацији „Др Јаковљевић“ , у среду 15. маја 2013.од 11 до 12 часова. У Акцији је учествовало 30 деце и васпитача старијих васпитних група ПУ „Бисери“.
Др Драган Јаковљевић, спец. оралне хирургије је деци на сликовит начин објаснио деци како долази до настанка зубног квара ( каријеса ), користећи модел зуба од стиропора.Потом је демонстрирао стоматолошки преглед усне дупље помоћу скен камере и извео експеримент са конзумацијом чоколадне бомбоне,пратећи дешавања у усној дупљи помоћу скен камере после конзумације бомбоне. Др Јаковљевић је потом демонстрирао комплетан поступак правилног прања уста и зуба детета које је појело бомбону и приказао деци изглед усне дупље после прања зуба. Деца су активно учествовала у експерименту, имајући прилику да прате на екрану сва дешавања и на очигледном примеру се увере о значају правилне хигијене уста и зуба и правилне исхране за очувања и унапређења оралног здравља.
Медијски партнер и промотер ових Акција у заједници била је РТВ Трстеник у оквиру својих информативних емисија.
zubari

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА КРЕТАЊА
10. мај 2013.

Мобилна јединица Центра за превентивне здравствене услуге Дома здравља коју су чинили: специјалиста социјалне медицине, прим. др Весна Крстић и Гражина Петровић, медицинска сестра, реализовала је Акцију у заједници: „ Кретањем до здравља “ у предшколској установи (ПУ) „Бисери“ , посвећену Светском дану кретања, у петак, 10. маја 2013. год. од 10.30.до 11.30 часова. Акција је реализована у објекту „Бисери 2“ ПУ „Бисери“ где је опремљен промотивно-пропагандни штанд који су чинили: тематски постер-пано, балони и музички уређај који је емитовао пригодну музику за извођење тематских физичких активности деце свих узраста из објеката „Бисери 1 и 2“ ПУ „Бисери“. Акција је имала за циљ скретање пажње јавности на значај и важност редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања. У Акцији је учествовало 250 деце и васпитача.
Прим. др Весна Крстић је одржала предавање о значају редовне физичке активности за правилан раст и развој деце и очување и унапређење здравља деце, истичући значај упражњавања свакодневне физичке активности у породици и усвајању редовне физичке активности као обрасца понашања током читавог живота. Прим. др В. Крстић је истакла да вежбањем јачамо свој срчани мишић (повећавамо ударни и минутни волумен) и плућа (повећавамо дисајни волумен и богатимо алвеоларну мрежу), као и да физичка активност јача наше кости и цели скелет, спречавајући настанак деформитета кичменог стуба и других делова коштано- зглобног система, смањује стрес и анксиозност (нервозу), помажући нам да се опустимо и боље спавамо. Она унапређује раст и развој деце и младих, повећава самопоуздање, самопоштовање, осећај испуњености и задовољства.
Медијски партнер и промотер ове Акције у заједници била је РТВ Трстеник у оквиру својих информативних емисија.

Svetski dan kretanja Svetski dan kretanja Svetski dan kretanja
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЗДРАВЉА
7. април 2013.

Мобилна јединица Центра за превентивне здравствене услуге Дома здравља коју су чинили: специјалисти интерне и социјалне медицине: др Жаклина Ристић и прим. др Весна Крстић , др Милан Симић, доктор медицине- волонтер, патронажне сестре: Драгица Коматовић, вмс ; Весна Николић и Јелена Мишић; Гражина Петровић, мс-е; и медицински техничари - волонтери: Сашка Радосављевић и Душан Радојичић, реализовала је Акцију у заједници мерења крвног притиска и шећера у крви грађанима посвећену Светском дану здравља, у петак , 5. априла 2013.год.у термину од 10.30 до 13.30 часова, под слоганом: „ Редовном контролом крвног притиска до здравља “.
Акција је реализована у Центру за превентивне здравствене услуге Дома здравља, где је опремљен промотивно- пропагандни штанд који су чинили: тематски постер-пано и апарати за мерење крвног притиска и шећера у крви. Акција је имала за циљ скретање пажње јавности на повишен крвни притисак као глобални јавноздравствени проблем,који је одговоран за настанак више од половине свих кардиоваскуларних болести, са циљем смањивања учесталости инфаркта и шлога као последица повишеног крвног притиска. Акција је промовисана претходна два дана преко РТВ-е Трстеник,што је допринело добром одзиву грађана. У акцији мерења крвног притиска и шећера у крви учествовао је 41 грађанин.Медицинске сестре и техничари су мерили крвни притисак и шећер у крви на два пункта, а докторке и доктор су саветовали грађане о неопходности редовне контроле крвног притиска и промовисали усвајање здравих стилова живота ( престанак пушења и избегавање боравка у просторијама у којима се пуши,правилна исхрана, редовна физичка активност, борба против гојазности, избегавање и контрола стреса ) у циљу спречавања појаве повишеног крвног притиска, као и потреби редовне контроле шећера у крви особа са повећаним ризиком за оболевање од типа 2 дијабетеса, или већ оболелих .Поред редовне контроле крвног притиска, особе које болују од повишеног крвног притиска би требало да узимају редовно прописану терапију, да буду физички активни и да се правилно хране ( дијета без соли и масноћа, исхрана богата рибом и посним врстама меса, воћем и поврћем које има доста влакнастих материја,обрано млеко и млечни производи са ниским процентом масти,односно без масти, маслиново уље... ).
Медијски партнер и промотер ове Акције у заједници била је РТВ Трстеник у оквиру својих информативних емисија.
sdz20131 (57K)

Ministarstvo zdravlja

АКТИВНОСТИ
• DILS (PDF)


АРХИВА
Светски дан борбе против
• СИДЕ
• Дијабетеса
• Светски дан хране
• Дан Срца 2009.
• Дан Срца 2011.
• 60 година рада
Промоција пројекта ДИЛС
• Пројекат ДИЛС